Het belang van sportwetenschap

Sigrid Olthof is een Nederlandse sportonderzoeker aan de John Moores University van Liverpool. Zij onderzoekt het loopvermogen van voetballers. In het verleden heeft ze ook een tijd onderzoeken gedaan in de Verenigde Staten. In de toekomst wil zij meer naar het vrouwenvoetbal kijken. Waarom is dat zo nodig en hoe gaat zij dat doen?

Verenigde Staten

Sigrid heeft in Groningen gestudeerd om vervolgens als Post Doc te werken aan The University of Michigan. “Zij hebben een heel groot American Football team en daar zat ik elke week in het stadion om de beelden alvast te analyseren”, Vertelt Sigrid. Wedstrijden daar kunnen wel vier uur duren. “Het zijn lange dagen, omdat ik altijd een paar uur voor de wedstrijd al in het stadion ben en de wedstrijd ook erg lang duurt. Na de wedstrijd moet ik natuurlijk ook nog even door, maar het is het allemaal waard want het is geweldig. Er kan wel honderdduizend man in het stadion daar.”

Sigrid begeleidde veel de coaches daar met het verzamelen van data en vervolgens het verwerken daarvan. Ze hielp dus erg bij de ontwikkeling. “Ik werkte vaak samen met een conditietrainer en die gasten staan gewoon het liefst in de gym om de speler beter en sterker te maken. Die zitten niet graag achter een computer. Waar een coach geen tijd en interesse voor heeft, vind ik erg leuk om te doen”, vertelt Sigrid. 

Sigrid voor de klas

Later belandt ze in Liverpool om bij de universiteit onderzoek te doen. Sigrid kwam hier in een periode van corona. “Het is lastig om al je nieuwe collega’s online te leren kennen”, vertelt ze erover. Ze werkt nu voor de John Moores University. Eén van de twee universiteiten in de stad. “De John Moores University staat hoog aangeschreven als het gaat om sportwetenschap. Zij doen onderzoek bij allerlei verschillende sporten. Een grote daarvan is voetbal. De grootste sport hier”, zegt Sigrid. Ze kan nu weer bezig zijn waar ze het liefst mee bezig is. “Ik heb vroeger zelf ook altijd gevoetbald dus de interesse was er al vroeg. Ook heb ik voor mijn opleiding in Groningen onderzoek gedaan bij jeugdteams van PSV en FC Groningen. Sigrid geeft hier, in Liverpool, ook colleges aan studenten. Dit doet zij bijvoorbeeld op de opleiding Science of Football. Zij leert de studenten ook omgaan met professionele softwares die zij later in het werkveld ook tegen zullen komen. “Zo is het normaal niet mogelijk om gebruik te maken van een gps binnen. Hier hebben we een lokaal gps-systeem in de zaal hangen. We kunnen dan spelers uitrusten met apparatuur die ze bij bijvoorbeeld grote voetbalclubs ook gebruiken. Hiermee trainen wij de studenten om teams te ondersteunen met de beste technologie”, zegt Sigrid. 

Haar onderzoeksgebied is nu vooral gericht op kleine partijvormen in het voetbal. “Ik analyseer dit soort positiespelletjes en probeer te kijken hoe we dit in de wedstrijden, wat natuurlijk op een groot veld is, kunnen toepassen. Ook bekijk ik het verschil tussen eindjunioren van negentien jaar oud en jongens van dertien jaar oud. Zo probeer ik de ontwikkeling te zien en stimuleren. We gebruikten jeugdspelers van Everton”, vertelt Sigrid. Ze let hierbij op de kortere en langere sprintjes. 

“Het fijne aan deze universiteit is dat ik veel vrijheid krijg. Ik mag zelf kiezen hoe en waarover ik mijn onderzoeken precies doet. Deze vrijheid kan ik heel erg waarderen en het geeft mij de ultieme kans om mijzelf te ontwikkelen”, zegt Sigrid. 

Ontwikkeling in het vrouwenvoetbal

Volgend jaar wil Sigrid meer naar het vrouwenvoetbal gaan kijken. Dat gaat zij doen bij het vrouwenteam van Liverpool FC. “Er is nog heel veel informatie te vinden en het professionaliseert. Het mannenvoetbal wordt extreem veel onderzocht en er zijn kleine gebieden winst te pakken. Ik vind dat er meer wetenschappelijke aandacht mag naar het vrouwenvoetbal”, vertelt Sigrid. Deze stappen moeten volgens Sigrid helpen om het vrouwenvoetbal verder te professionaliseren. “Ik ken al wel een aantal mensen bij het vrouwenteam van Liverpool. Zo ken ik de psycholoog en een conditietrainer. De linkjes zijn er al wel en beginnen steeds meer te komen. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de professionalisering van het vrouwenvoetbal”, zegt Sigrid. 

“In Engeland is het vrouwenvoetbal groter dan in Nederland. Je hebt hier twee competities de Premier League en Championship, maar dan voor vrouwen. Dat zijn twee professionele competities en alle spelers hebben contracten. Elke professionele voetbalclub moet een minimaal bedrag investeren in het vrouwenvoetbal. Hierdoor is er meer ruimte dan in Nederland”, vertelt Sigrid. Wereldwijd gezien is het vrouwenvoetbal nog lang niet gelijk aan het mannenvoetbal. “Het hoeft ook niet van de één op de andere dag gelijk te zijn, maar alles waarin wij kunnen ondersteunen, zou ik wel graag aan willen bijdragen”, zegt Sigrid. 

Wat Sigrid voornamelijk ziet gebeuren bij het vrouwenvoetbal, is dat zij de trainingsoefeningen van de mannen vaak kopiëren. “We weten dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Het is daarom onhandig om die trainingsoefeningen te kopiëren. Dat komt omdat er te weinig kennis is over het vrouwenvoetbal.” Er wordt wel wat onderzoek gedaan, maar dat is erg beperkt. 

Toen wij, van The Gap Media, de Engelsen kranten bekeek, maakten wij al de ontdekking dat er hier meer gepubliceerd wordt over vrouwenvoetbal dan in Nederland. Er zijn meer pagina’s die over vrouwenvoetbal gaan en die komen vaak ook vlak achter de mannen pagina’s aan. “Ja je leest er hier veel meer over. Ook op televisie zie je vaker vrouwenvoetbal voorbijkomen”, bevestigt Sigrid. 

Sigrid heeft dus een interessant beroep en kan goed participeren aan de professionalisering van vrouwenvoetbal. Voor haar persoonlijk biedt dat ook een mooie toekomst, omdat er veel ruimte en vrijheid is. Voorlopig zit zij nog wel even in Liverpool en horen we hopelijk haar naam steeds vaker voorbijkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized

De invloed van de media op een wijk

Een wijk dat langere tijd negatief in het nieuws komt krijgt een slechter beeld. Mensen gaan er minder snel naar toe of voelen zich er minder op hun gemak. Dit is ook het geval in de Nijkerkse wijk Paasbos. Er was hier een tijd sprake van hangjeugd die zorgden voor overlast. Dat en nog wat […]

Read More
Uncategorized

Uitgaansplekken voor queers

Queer-jongeren geven aan zich niet veilig te voelen in het uitgaansleven in Zwolle. Nachtburgemeesters Rowan van Drogen en Linda Tiesma organiseren om deze reden, samen met andere organisaties, een kroegentocht. Het doel is om, tijdens het verkennen van de plekken waar je op dit moment wél terecht kan als queer, met elkaar in gesprek te […]

Read More
Uncategorized

Hoe de recruitment invloed heeft op discriminatie bij het solliciteren

Bertan Aksu weet hoe het is, niet aangenomen worden vanwege je achternaam. Situaties zoals die van Bertan komen nog steeds voor, merkt ook Sylvia Dijkstra. Zij is eigenaresse van We Matter, een bedrijf in de recruitment. Tijdens het solliciteren kan de recruitment een grote rol hebben. Maar hoe vervullen zij die rol?

Read More