3 geloven op 1 kussen: daar komt vrede tussen

Liverpool: de stad die bekend staat om het voetbal. De trouwe supporters die bij elke wedstrijd you never walk alone meeschreeuwen vanuit het stadion. De voetbalcultuur in de stad wordt overgebracht van generatie op generatie en is te zien door de gehele stad. Tentjes met merchandise van de twee grootste clubs: Liverpool FC & Everton FC. Sjaaltjes met verschillende teksten en T-shirts met de namen van de grootste voetballers. “Thank you for Virgel van Dijk”, is wat ons wordt nageroepen de eerste keer dat de scousers horen dat we uit Nederland komen. Voetbal is een religie, bijna. 

Christendom
Voetbal is niet de enige religie in Liverpool. Ook het christendom heeft zo zijn invloed op de stad. Uit onderzoek uit 2016 blijkt dat meer dan 63% van de bevolking zich Christenen noemt. Vooral het katholieke geloof wordt sterk vertegenwoordigd in de op nummer 6 grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. Naast deze twee grote stromingen is er nog een grote groep die zijn thuisbasis vindt in Liverpool. De queer communityvindt haar plek in de stad op Stanley street, het begin van de gay-quarter. Liverpool kent een grote gemeenschap waar elke letter van de LHBTI-gemeenschap zich vertegenwoordig voelt. Lopend door de straten van het kleurrijke Liverpool is het bijzonder dat deze 3 grote, maar tegenstrijdige culturen samenkomen in deze stad.  

Gay-quarter
Paul McAuley is LHBTI-reporter bij de Liverpoolse krant The Echo. Hij snapt dat het van buitenaf gek is dat deze culturen in 1 stad kunnen samenleven. Zeker de voetbalclubs vormen het visitekaartje voor de stad. “Er speelt zich wel homohaat af binnen de voetbalclubs maar Liverpool is zeker een voorloper als het gaat om queer vriendelijke sportclubs”, vertelt hij. De gay-quarter of gay-district in de stad maakt dat de verschillende culturen enigszins gescheiden kunnen genieten van het nachtleven in de stad. Eenzelfde fenomeen vindt zijn plek in de sport: queer sportclubs en supportersverenigingen maken dat deze gemeenschappen samen, maar juist ook los van elkaar kunnen bestaan. 

Gekleurde stenen in de gay-quarter
Afbeelding: thegapmedia

Kop Outs
Zo heeft Liverpool FC, de club met de grootste en meest fanatieke supporters, ook een LHBTI+ supportersclub. De club, genaamd Kop Outs, zorgt ervoor dat ook de queer gemeenschap veilig hun favoriete club kan bijstaan. Paul Amann is de oprichter en voorzitter van deze club. Hij vindt het fijn dat deze ruimte er is. “Voetbalsupporters doen nog wel eens – vaak ook onbedoeld – homofobische uitlatingen. Wij staan nu in contact met hun en dit heeft enorm geholpen. Uiteindelijk is niemand uit op een onveilige omgeving”, vertelt hij. 

Ook heeft Liverpool FC zelf zo’n een team die zich richt op LHBTI+ veiligheid binnen de voetbalclub. “Deze nieuwe afdeling is opgestart om een veilige, inclusieve en eerlijke omgeving te creëren waar iedereen zijn eigen, authentieke zelf kan zijn”, zo schrijft de organisatie op hun website. “Je ziet wel dat elke sector bezig is om LHBTI-vriendelijker te worden. Dat is echt een vooruitgang. Ook binnen politiek en religie worden mensen langzaamaan ruimdenkender. Het is nog niet goed genoeg maar het wordt wel beter,” vertelt Paul.  

Eerste afbeelding: Wikimedia commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized

De invloed van de media op een wijk

Een wijk dat langere tijd negatief in het nieuws komt krijgt een slechter beeld. Mensen gaan er minder snel naar toe of voelen zich er minder op hun gemak. Dit is ook het geval in de Nijkerkse wijk Paasbos. Er was hier een tijd sprake van hangjeugd die zorgden voor overlast. Dat en nog wat […]

Read More
Uncategorized

Uitgaansplekken voor queers

Queer-jongeren geven aan zich niet veilig te voelen in het uitgaansleven in Zwolle. Nachtburgemeesters Rowan van Drogen en Linda Tiesma organiseren om deze reden, samen met andere organisaties, een kroegentocht. Het doel is om, tijdens het verkennen van de plekken waar je op dit moment wél terecht kan als queer, met elkaar in gesprek te […]

Read More
Uncategorized

Hoe de recruitment invloed heeft op discriminatie bij het solliciteren

Bertan Aksu weet hoe het is, niet aangenomen worden vanwege je achternaam. Situaties zoals die van Bertan komen nog steeds voor, merkt ook Sylvia Dijkstra. Zij is eigenaresse van We Matter, een bedrijf in de recruitment. Tijdens het solliciteren kan de recruitment een grote rol hebben. Maar hoe vervullen zij die rol?

Read More