Eenzaamheid bestrijd je samen

De maand mei stond wereldwijd bekend als mental health awareness month. Tijdens deze maand wordt er aandacht gevraagd voor mentale gezondheid. In het bijzonder vroeg het Verenigd Koninkrijk dit jaar aandacht voor eenzaamheid. De week van 9 tot 15 mei stond daarbij bekend als the week against loneliness. Met de coronapandemie net achter de rug, zijn nog meer mensen bekend geraakt met dit fenomeen. Uit een onderzoek van de Mental Health Foundation bleek dat een kwart van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zich eenzaam voelde door het coronavirus. Ook in Nederland heeft het virus er mentaal gezien in gehakt. Op de site van het RIVM is onderstaande grafiek te zien waar het verloop van eenzaamheid tijdens de coronapandemie wordt afgebeeld. 

Eenzaamheid is dus een wereldwijd probleem wat met de komst van de coronacrisis alleen maar erger is geworden. In Nederland hebben vooral jongeren en ouderen het zwaarst getild aan de eenzaamheid die corona met zich meebracht, zo schrijft het CBS. Ouderen werden geïsoleerd als kwetsbare groep waardoor zij nog minder bezoek kregen dan voor corona. Terwijl eenzaamheid onder ouderen ook voor de pandemie al een groot probleem was. Daarentegen hebben jongeren de meeste behoefte om sociaal bezig te zijn, waardoor zij relatief veel hebben moeten missen tijdens de coronabeperkingen. Het gevolg: eenzaamheid in deze twee uiteenlopende leeftijdscategorieën. 

Buiten de mentale last die eenzaamheid veroorzaakt, kan het ook leiden tot andere gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van VZinfo. Zo wordt de kans op Alzheimer, hartziekten en beroertes verhoogt bij langere periodes van eenzaamheid. Doordat je brein en je lichaam in intensief contact staan met elkaar zou je kunnen zeggen dat je al 10-0 achterstaat op het moment dat je te kampen krijgt met eenzaamheid.

Liverpool Cares
In Liverpool zijn ze actief bezig om de eenzaamheid tussen deze twee groepen te verminderen. Met het initiatief Liverpool Cares brengt de organisatie jong en oud bij elkaar om eenzaamheid en isolatie te verminderen. “De wereld en de stad verandert snel waardoor mensen soms niet helemaal hun plek kunnen vinden. Voor ouderen wordt hun sociale netwerk beperkt door onder andere gentrificatie, globalisatie en digitalisatie. Anderzijds krijgen jongeren te maken met de druk van werk en sociale media terwijl ze vaak ver van hun vrienden en familie vandaan wonen”, laat de organisatie weten. “Ze leven eigenlijk parellel aan elkaar, en dat kan je heel goed inzetten om de eenzaamheid te verminderen.” 

Door middel van verschillende programma’s weten ze jong en oud bij elkaar te brengen. Zo hebben ze het programma ‘Love Your Neighbour’ waarin jong en oud een een-op-een vriendschap opbouwen. Een ander programma is de Socials Club waarin Liverpool Cares activiteiten en workshops organiseert waar mensen elkaar kunnen opzoeken. Door de verschillende opties is er voor iedereen wel een toepassend programma. 

Hanneke is zo’n jongere die zich heeft aangesloten bij Liverpool Cares. Ze vertelt aan de organisatie hoe ze het tot nu toe ervaart. “Ik voelde me een beetje alleen en aan huis gekluisterd. Liverpool Cares leek me een goede mogelijkheid om mensen van alle leeftijden te ontmoeten. Ik vind het heel fijn om deel uit te maken van een gemeenschap”, vertelt ze. 

Initiatieven als deze worden extra aan het licht gebracht tijdens de week against loneliness. Door aandacht te vragen voor het onderwerp eenzaamheid hoopt de Mental Health Foundation dat mensen eerder eenzaamheid bij zichzelf en de mensen om zich heen kunnen herkennen. Want, zo laat de Mental Health Foundation weten: “eenzaamheid verminderen is een grote stap naar een mentaal gezonde samenleving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized

Interview niveau 2 breed

Kritisch interview fragment 1 Kritisch intervies fragment 2

Read More
Uncategorized

3 geloven op 1 kussen: daar komt vrede tussen

Liverpool: de stad die bekend staat om het voetbal. De trouwe supporters die bij elke wedstrijd you never walk alone meeschreeuwen vanuit het stadion. De voetbalcultuur in de stad wordt overgebracht van generatie op generatie en is te zien door de gehele stad. Tentjes met merchandise van de twee grootste clubs: Liverpool FC & Everton FC. Sjaaltjes […]

Read More
Uncategorized

Een klein stukje Nederland in Liverpool

Jorien haalt met ‘The taste of Amsterdam’ de poffertjes naar Liverpool. In 2011 begon ze samen met haar man een winkel in elektronische sigaretten. Al snel kwam ze erachter dat dit meer was dan verkopen: de meeste klanten knopen een gesprekje aan en blijven even hangen. De klanten vroegen of ze ook een kopje koffie […]

Read More