Section 28

Tot de jaren 2000 vond het merendeel van de Engelse bevolking dat het verkeerd was om homoseksueel te zijn. Voornamelijk ouders waren bang dat hun kinderen zouden leren over lhbti+ onderwerpen. Zij waren bang dat hun kinderen zouden denken dat homoseksualiteit oke is. In de jaren 80 was ook de aids pandemie. Dit leidde tot nog een slechter beeld van de queer gemeenschap. Er was een stigma en veel misinformatie.

Toen in 1993 het boek ‘Jenny lives with Eric and Martin’ uitkwam brak er chaos uit in het parlement. Het boek gaat over een meisje dat met haar twee vaders woont. De conservatieve partij gebruikte dit als argument voor section 28. Dankzij deze wet waren scholen niet toegestaan les te geven over homoseksualiteit of het te promoten.  Deze wet zorgde ervoor dat veel jongeren geïsoleerd opgroeiden. Docenten konden gepeste kinderen niet helpen.

De wet maakte deel uit van the Local Government Act 1988. De wet is van 1988 tot 2003 van kracht geweest. Dankzij de Labour goverment werd de wet ingetrokken.

One thought on “Section 28”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized

De invloed van de media op een wijk

Een wijk dat langere tijd negatief in het nieuws komt krijgt een slechter beeld. Mensen gaan er minder snel naar toe of voelen zich er minder op hun gemak. Dit is ook het geval in de Nijkerkse wijk Paasbos. Er was hier een tijd sprake van hangjeugd die zorgden voor overlast. Dat en nog wat […]

Read More
Uncategorized

Uitgaansplekken voor queers

Queer-jongeren geven aan zich niet veilig te voelen in het uitgaansleven in Zwolle. Nachtburgemeesters Rowan van Drogen en Linda Tiesma organiseren om deze reden, samen met andere organisaties, een kroegentocht. Het doel is om, tijdens het verkennen van de plekken waar je op dit moment wél terecht kan als queer, met elkaar in gesprek te […]

Read More
Uncategorized

Hoe de recruitment invloed heeft op discriminatie bij het solliciteren

Bertan Aksu weet hoe het is, niet aangenomen worden vanwege je achternaam. Situaties zoals die van Bertan komen nog steeds voor, merkt ook Sylvia Dijkstra. Zij is eigenaresse van We Matter, een bedrijf in de recruitment. Tijdens het solliciteren kan de recruitment een grote rol hebben. Maar hoe vervullen zij die rol?

Read More