Eenzaamheid bestrijd je samen

De maand mei stond wereldwijd bekend als mental health awareness month. Tijdens deze maand wordt er aandacht gevraagd voor mentale gezondheid. In het bijzonder vroeg het Verenigd Koninkrijk dit jaar aandacht voor eenzaamheid. De week van 9 tot 15 mei stond daarbij bekend als the week against loneliness. Met de coronapandemie net achter de rug, zijn nog meer mensen bekend geraakt met dit fenomeen. Uit een onderzoek van de Mental Health Foundation bleek dat een kwart van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zich eenzaam voelde door het coronavirus. Ook in Nederland heeft het virus er mentaal gezien in gehakt. Op de site van het RIVM is onderstaande grafiek te zien waar het verloop van eenzaamheid tijdens de coronapandemie wordt afgebeeld. 

Eenzaamheid is dus een wereldwijd probleem wat met de komst van de coronacrisis alleen maar erger is geworden. In Nederland hebben vooral jongeren en ouderen het zwaarst getild aan de eenzaamheid die corona met zich meebracht, zo schrijft het CBS. Ouderen werden geïsoleerd als kwetsbare groep waardoor zij nog minder bezoek kregen dan voor corona. Terwijl eenzaamheid onder ouderen ook voor de pandemie al een groot probleem was. Daarentegen hebben jongeren de meeste behoefte om sociaal bezig te zijn, waardoor zij relatief veel hebben moeten missen tijdens de coronabeperkingen. Het gevolg: eenzaamheid in deze twee uiteenlopende leeftijdscategorieën. 

Buiten de mentale last die eenzaamheid veroorzaakt, kan het ook leiden tot andere gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van VZinfo. Zo wordt de kans op Alzheimer, hartziekten en beroertes verhoogt bij langere periodes van eenzaamheid. Doordat je brein en je lichaam in intensief contact staan met elkaar zou je kunnen zeggen dat je al 10-0 achterstaat op het moment dat je te kampen krijgt met eenzaamheid.

Liverpool Cares
In Liverpool zijn ze actief bezig om de eenzaamheid tussen deze twee groepen te verminderen. Met het initiatief Liverpool Cares brengt de organisatie jong en oud bij elkaar om eenzaamheid en isolatie te verminderen. “De wereld en de stad verandert snel waardoor mensen soms niet helemaal hun plek kunnen vinden. Voor ouderen wordt hun sociale netwerk beperkt door onder andere gentrificatie, globalisatie en digitalisatie. Anderzijds krijgen jongeren te maken met de druk van werk en sociale media terwijl ze vaak ver van hun vrienden en familie vandaan wonen”, laat de organisatie weten. “Ze leven eigenlijk parellel aan elkaar, en dat kan je heel goed inzetten om de eenzaamheid te verminderen.” 

Door middel van verschillende programma’s weten ze jong en oud bij elkaar te brengen. Zo hebben ze het programma ‘Love Your Neighbour’ waarin jong en oud een een-op-een vriendschap opbouwen. Een ander programma is de Socials Club waarin Liverpool Cares activiteiten en workshops organiseert waar mensen elkaar kunnen opzoeken. Door de verschillende opties is er voor iedereen wel een toepassend programma. 

Hanneke is zo’n jongere die zich heeft aangesloten bij Liverpool Cares. Ze vertelt aan de organisatie hoe ze het tot nu toe ervaart. “Ik voelde me een beetje alleen en aan huis gekluisterd. Liverpool Cares leek me een goede mogelijkheid om mensen van alle leeftijden te ontmoeten. Ik vind het heel fijn om deel uit te maken van een gemeenschap”, vertelt ze. 

Initiatieven als deze worden extra aan het licht gebracht tijdens de week against loneliness. Door aandacht te vragen voor het onderwerp eenzaamheid hoopt de Mental Health Foundation dat mensen eerder eenzaamheid bij zichzelf en de mensen om zich heen kunnen herkennen. Want, zo laat de Mental Health Foundation weten: “eenzaamheid verminderen is een grote stap naar een mentaal gezonde samenleving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized

De invloed van de media op een wijk

Een wijk dat langere tijd negatief in het nieuws komt krijgt een slechter beeld. Mensen gaan er minder snel naar toe of voelen zich er minder op hun gemak. Dit is ook het geval in de Nijkerkse wijk Paasbos. Er was hier een tijd sprake van hangjeugd die zorgden voor overlast. Dat en nog wat […]

Read More
Uncategorized

Uitgaansplekken voor queers

Queer-jongeren geven aan zich niet veilig te voelen in het uitgaansleven in Zwolle. Nachtburgemeesters Rowan van Drogen en Linda Tiesma organiseren om deze reden, samen met andere organisaties, een kroegentocht. Het doel is om, tijdens het verkennen van de plekken waar je op dit moment wél terecht kan als queer, met elkaar in gesprek te […]

Read More
Uncategorized

Hoe de recruitment invloed heeft op discriminatie bij het solliciteren

Bertan Aksu weet hoe het is, niet aangenomen worden vanwege je achternaam. Situaties zoals die van Bertan komen nog steeds voor, merkt ook Sylvia Dijkstra. Zij is eigenaresse van We Matter, een bedrijf in de recruitment. Tijdens het solliciteren kan de recruitment een grote rol hebben. Maar hoe vervullen zij die rol?

Read More